Dokumentumok

EPDM öntöttgumi sportfelület-, ütéscsillapító burkolat


Műszaki specifikáció EPDM futópálya

Kültéri sport burkolat 13 mm

Poliuretán burkolat, mely rugalmas, illesztett, vízáteresztő, "in situ" felhordható (közvetlenül az építési helyszínen).

A burkolat vastagsága - 8-13 mm

A burkolat színe - megrendelés szerint

Felhasználás:

- atlétikai pályák

- többfunkciós sportpályák

- kültéri sporthelyek és szabadidőközpontok

A burkolat jellemzői:

- műszaki paraméterek a PN-EN 14877:2008 standard szerint

- RT ITB-1120/2008 műszaki ajánlással

- a National Institute of Hygiene (Nemzeti Egészségügyi Intézet) által kiadott egészségügyi tanúsítvány

- nehézfém nyomelemek ellen bevizsgálva

A burkolathoz nélkülözhetetlen nyersanyagok:

- TETRAPUR 25 - alapozó

- TETRAPUR 25/A- alapozó

- TETRAPUR 154 - 1 komponens kötőanyag

- TETRAPUR 144 - 1 komponens poliuretán kötőanyag

- EPDM granulátumok - 1-4 mm

Ajánlott altalajok:

  • beton
  • aszfalt és beton
  • aggregátum/adalékanyag réteg

Alkalmazás:

  • Az altalaj állapota - Az alapzatnak stabil, szilárd, száraz, tiszta, teherbíró, szemcsementes valamint a tapadást akadályozó olaj- és zsírmentes legyen. Amennyiben az altalaj nem felel meg a fenti kritériumoknak le kell tisztítani vagy csiszolni. A beton alapzat nedvességtartalma nem lehet magasabb 4%-nál (CM berendezéssel ellenőrzendő). Az alapzat hőmérséklete legalább 3ºC-kal legyen az adott páraszint/harmatpont felett.
  • Alapozó réteg - Az altalajt alapozó réteggel kell ellátni, így a szemcsék megkötnek, a szőnyeg tapadása javul.
  • A TETRAPUR 25 alapozó festőhengerrel vagy festékszóróval hordható fel a beton altalajra.
  • Az aszfalt-betonra felhordva a TETRAPUR 25A alapozó engedi, hogy a burkolatról elpárologjon az oldószer. A gumiszőnyeg elhelyezése előtt 4-12 órával kerüljön felhordásra az alapozó réteg.
  • A TETRAPUR WS rendszer aggregátumos altalajra alkalmas. Ez a rendszer SBR gumigranulátum, aggregátum/adalékanyag és TETRAPUR 154 kötőanyag keveréke. (Lásd a TETRAPUR WS műszaki adatlapot).
  • Top layer - A TETRAPUR 154 vagy 144-es kötőanyagot keverje össze alaposan az EPDM-mel egy speciális keverőgépben úgy, hogy minden granulátum be legyen fedve ragasztóval. Kenje az alpozóval lefedett altalajra a keveréket egy kenőeszközzel. keverje össze. Hagyja a szőnyeget míg meg nem köt. A folyamat a hőmérséklettől és a levegő nedvességtartalmától függ.
  • Burkolati jelek - A rétegek megkötése után a design-nak megfelelő festékkel felrajzolhatók a burkolati jelek.
Üzemeltetési és karbantartási útmutató


Az öntöttgumiburkolat egyöntetű felületet alkot, könnyű tisztán tartani. A felületet seperhető, magasnyomású mosóval mosható. Évente egy alkalommal biocidekkel tisztítható.

Az alábbi szabályokat a használat során kérjük betartani:

1. A felületen felgyülemlő havat seprűvel el kell távolítani.Különös figyelmet kell fordítani a hó frissen történő eltávolítására, hogy az összejegesedő csapadék mechanikai eltávolításával (lapát, jégtörő) ne okozzunk sérülést a burkolaton.

2. A burkolatra gépjárművel, gépekkel ne hajtsunk rá.

3. Nagy súlyú ( ≥ 500 kg) tárgyat a burkolaton ne tároljunk.

4. A burkolatot vízzáró fóliával ne takarjuk le. Lefedés esetén használjunk páraáteresztő fóliát.

5. A burkolat tisztítását partvissal, folyó vízzel oldjuk meg.

6. A burkolaton olaj-, sav-, lúg tartalmú szereket ne alkalmazzunk, tisztítását a háztartásban is használatos kíméletes tisztítószerekkel végezzük el.

7. Erős UV sugárzás hatására történő kifakulás esetén évi egyszeri felülfestésre lehet szükség, melyet a garancia időtartama alatt a kivitelező ingyenesen elvégez. Utána ezt poliuretán alapú, kültéri festékkel a karbantartó végzi.

8. A burkolaton ne használjunk tűsarkú cipőt.Bármilyen gumi-, műanyag-, bőrtalpú cipő használata megengedett.

9. A burkolat tisztítása során ne használjunk mechanikai sérülést (gyökérkefe, vágó- szúró szerszámok)

10. A burkolaton tüzet rakni tilos.

11. A gumiburkolat közvetlen közelében nem ajánlott éles szemcsés burkolatot (pl: murva terítést) létesíteni, mert az gumit az átkerülő éles szemcsék felsérthetik. Az ilyen jellegű szennyeződést minél előbb el kell távolítani a gumiburkolatról, lehetőleg úgy, hogy az további sérülést ne okozzon (kerülni kell a seprést, lehúzást stb).

A fenti szabályok betartása esetén a gumiburkolat hosszútávon funkcionálisan működik.Jótállás és szavatosság

A gumiburkolatokra a Sétakert Kft 2 év jótállást vállal lakossági és közterületi felhasználás esetén egyaránt a termék gyártási hibából adódó meghibásodására vonatkozóan.

Amennyiben a jótállási idő alatt az alapanyag hibájából, vagy gyártási hibából adódó probléma merül fel a Sétakert Kft vállalja a termék javítását saját költségére. Amennyiben hibát észlel, a vásárló kötelessége az eladó értesítése a lehető legrövidebb időn belül - legfeljebb az észlelést követő 5 munkanap - , az esetleges további károkozás elkerülése érdekében.

A jótállás nem vonatkozik olyan problémákra, vagy sérülésekre, amelyek a következő tényezők valamelyikének következtében jönnek létre:

• szakszerűtlen karbantartás

• savas és maró hatású vegyszerek, klóros vegyületek, oldószerek, súrolószerek használata

• vízkőfoltok, kőolaj alapú ragasztók vagy szigetelőanyagok használata

• színárnyalatbeli eltérések a mintadarabok, nyomtatott, vagy internetes felületen bemutatott termékfotók, valamint a konkrétan leszállított termék között

• használat vagy a környezeti hatások következtében várhatóan fellépő kopás vagy elhasználódás

• kártevők által okozott sérülések

• gondatlanság, helytelen felhasználás, szándékosan, vagy véletlenszerűen bekövetkező rongálás, vandalizmus

• rendellenes használat és- karbantartás hiánya miatti károsodás, időszakosan meghatározott MSZ EN 1176 szabvány szerinti rendszeres karbantartás elmulasztása és a karbantartási napló hiányos vezetése esetére.

Javítási útmutató

A felület rongálásából, szakszerűtlen karbantartásából adódó sérüléseinek javítását csak szakszerűen lehet végezni, ebből adódóan, csak szakkivitelező készítheti.

A javítás módja függ a sérülés mértékétől. Ha több mint egy réteg sérült, akkor a rongálódott helyett, legalább 0,5 m2-es területen éles késsel körbe kell vágni, majd az aljzat állapotának figyelembevételével, a rétegrendnek megfelelően a feltárt területet vissza kell javítani.

Ha csak felületi sérülés történt (csak a legfelső réteg károsodott), akkor szóba jöhet lehetőségként a felület felcsiszolása, felkaparása és a foltszerű újra kenése.

A gumiburkolat foltszerű javításakor beszennyeződő eszközöket, tárgyakat mihamarabb (legkésőbb 90 perccel használatuk után) le kell tisztítani. Ennek módja a nagyobb mennyiség lekaparása után, a maradék foltok alkoholmentes hígítóval történő letörlése.

Tartós és makacs szennyeződés esetén a folt felcsiszolása és felülterítése vagy poliuretán alapú UV álló, poliuretán alapú festékkel történő felülfestéssel lehet felújítani a burkolatot.

Az UV sugárzás okozta elszíneződést poliuretán alapú UV álló festékkel történő felülfestéssel lehet felújítani a burkolatot.